Unikalność Chicory pochodzi bezpośrednio z wykorzystanego surowca i jego ponownie odkrytych, prozdrowotnych właściwości. Wysoka zawartość inuliny klasyfikuje korzeń cykorii w kategorii superfoods. Tradycyjny napój, który gościł na stołach naszych babć powrócił w nowej odsłonie i nową wartością dodaną.
Napoje z cykorii są bardzo popularną alternatywą dla napojów opartych o kawę. Cykoria to zdrowa roślina, m.in. wspomagająca trawienie. Do przygotowania kawy z cykorii używa się miażdżonego, prażonego korzenia cykorii. Poprzez prażenie karmelizacji ulegają zawarte w korzeniu cukry, nadając kawowy aromat i kolor. W odróżnieniu od kawy nie zawiera kofeiny, dlatego może być spożywana przez dzieci oraz kobiety karmiące.
Wiele kawiarni i lokali bistro oferuje napoje kawowe w postaci Chicory Latté oraz innych zamienników dla zwykłej kawy. Cykoria dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i szerokiemu zakresowi zastosowań we wszystkich segmentach, znakomicie łączy tradycyjny i współczesny świat.